fredag den 3. februar 2012

At have 'ondt i røven'

Picture this: En dame. 40 år. To børn. En mand. To hunde. Farmaceut. Hun har aldrig kunnet lide hunde og de sover endda i sengen. Kærligheden falmet, men hun bliver der for børnens skyld. Hun hader lugten af medicin.
Men hun gennemførte uddannelsen hurtigt og med et godt gennemsnit. Hun fik de forventede børn og fik hundene som børnene bedte om. Manden er taget med i en illusion om nærhed, kærlighed og tryghed... Men det at hun har gjort hvad der er blevet forventet af hende er endt ud i at hun grundet sin manglende arbejdsglæde, vrisser og hakker på kollegaerne. At hun kommer sur hjem og brokker sig over en god middag. At hun trods det hun gør for børnene, bliver til at venner bliver familie for børnene og at hjemmet går ud over skoleglæden. Hun har ondt i røven over sit eget liv og lader det gå ud over  alle andre og hun gør Intet. Intet ved det.
Hvorfor?!
Hvorfor er det, at vi gør hvad der forventes og glemmer at tænke på hvad vil du selv. Det gør ikke alle andre gladere i slutningen. Du giver andre meget mere ved at gøre hvad du selv vil.
Du kender det vel. Du står over for din middelklasse forældre og den der uudtalte "Jamen du tager jo på gymnasiet lille skat. Sådan er det jo bare. Så kan du snakke alt det du vil om alle de fede ting. For du tager jo på gymnasiet og så videre." Jamen ih nej. Eller jo. Det gør du måske, for du tænker: Jamen det er jo fedt at gå på gymnasiet og sådan gør alle andre og hvad vil jeg ellers? Ihvertfald ikke noget så specielt, at andre ikke skal have chancen istedet for mig. Jo!  Du behøver ikke haste videre, hvis det ikke er det du vil. Du behøver ikke læse økonomi, hvis du vil være psykolog. Nogen skal jo prøve og det kan lige så godt være dig. Det er lovligt at tage tid ud og bruge på en drøm og 'spilde tiden' med noget meget værdifuldt. Bare fordi samfundet belønner dig for at gennemføre det hele hurtigt og godt, er det ikke ensbetydende med det er det bedste for nogen.  Mærk efter hvad du vil, tag din tid og prøv det! Det er nu. Du kan ikke gøre det som 40-årig med børn, mand, villa og Volvo. Så er det måske dig der har ondt i røven over dit eget liv og lader det gå ud over andre og i værste fald: Ikke gør noget ved det. 

Grib verden!

LML
Johanne Skærbæk