tirsdag den 23. oktober 2012

Skal druk på gymnasierne forbydes?

Vi fik opgaven at læse om de tre talegenre den politske tale, lejlighedstalen og den informative tale. Det siger næsten sig selv hvad de indebærer ;) Da vi havde læst det, skulle vi så lave en tale i en af genrerene og jeg valgte at lave en politisk tale, den står lige liiidt længere nede. Det endte med vi abre skulle holde den i grupper og jeg blev ærlig talt lidt pissed over at have brugt en del tid på at lave en tale  vi så ikke rigtig skulle bruge til noget... Men nå ja ja så er man jo også blevet lidt bedre til det, ikke sandt? ;D
__________________
Druk på gymnasierne
Jeg vil i dag tage fat i et nok lidt følsomt emne nemlig druk på gymnasierne. Man må sige, at det er noget, der er relevant for os her i 1.e, som har 3 års gymnasietid foran os.
Der har i den seneste tid været meget debat om, man skal forbyde alkohol eller indføre en aldersgrænse på gymnasierne. Det er især Sundhedsstyrelsen og Lægeforeningen, der vil have indført en aldersgrænse for alkohol på gymnasierne. De mener selvfølgelig, at det er usundt for de unge at drikke så store mængder alkohol, men også, at de unge bliver udsat for et ’drikkepres’. Og det, at danske unge har europarekord i druk, synes de er et problem, som de gerne vil til livs.

Jeg mener, at en aldersgrænse på 18 vil skabe to grupper: Dem under 18 og dem over 18. Det vil for det første kunne splitte nogle vennegrupper ad, når der ene halvdel må drikke, men den anden  ikke. Det er ikke sjovt at stå som den eneste ædru og se sine venner være fulde, lægge øre til ualmindeligt dumme udtalelser eller skulle passe på dem.
For det andet er vi, der går i 1.g ofte under 18, og et drikkeforbud vil kunne skille os yderligere fra 2. Og 3. g´erene, og i forvejen er vi 1.g´erere nok lidt usikre og generte.

Alkohol kan jo også være et samlingspunkt for os elever. På Køge Gymnasium mødes vi fx alle sammen i Lovparken hele sommeren og alle, der har lyst, er velkomne. Det er let at kunne samles om at tage en øl, der så måske oveni lige løsner lidt op, så man pludselig kommer til at snakke med nogle, man ikke har snakket med før, have det sjovt eller får modet til at krænge sit hjerte ud.
 Men hvad så med dem, der ikke har lyst til eller simpelthen ikke kan deltage i drikkeriet. På gymnasierne er der fx mange muslimer, mange har et arbejde, hvor man skal tidligt op næste dag eller skal deltage i et stort sportsstævne . Er det så ikke synd, at man kun kan samles om en øl og ikke bare det gode selskab uden for skoletiden?
Og os der har mulighed for at komme og drikke synes måske ikke altid det er det sjoveste og mest tillokkende at tilbringe en træt fredag eftermiddag i et overfyldt lokale 66, hvor man ikke kan snakke sammen.
 Men nogle gange er det et must for at være en del af det fællesskab, man så gerne vil.
Det er det samme med festerne. Til opvarmningen, hvor det gælder om at blive fuld inden festen for ’alvor’ går i gang. Aktiviteterne handler om at skulle drikke alkohol og er mildest talt ikke særlig sjove, hvis man bare drikker vand.

 Jeg synes, det vi skal have fat i, er at skabe noget socialt uden for skoletiden, som ikke indfatter alkohol, og hvor man stadig kan mødes på tværs af klasser og årgange. På KG er der allerede en hel del tiltag som fx filmovie, de forskellige udvalg, elevrådet og musical.

Men det ligger stadig dybt i gymnasietraditionerne, det at skulle drikke og feste. Det er der både fordele og ulemper ved, men jeg synes under alle omstændigheder, at et forbud eller en aldersgrænse er en meget dårlig løsning. Som det er nu, er der faktisk en mulighed for et vist opsyn og mere fokus på selve festen. Et forbud vil blot presse flere til at drikke store mængder på kort tid inden festen.
Et meget vigtigt argument kan også være, at der simpelthen ikke kommer nogen til festerne. I dansk kultur forbinder vi fester med alkohol og en god brandert. Non-a-tiderne på Tapperiet er for længst ovre.
Vi skal i stedet for forbud osv. have fat i en kulturændring. Vi behøver ikke at skulle forbinde gymnasiet med et orgie af druk. Man kan godt samles om noget andet end lektier og bræk.
Der skal bare være nogle bedre alternativer til alkohol. For en sodavand har altså ikke den samme sejheds-status som en øl eller et shot små blå.
Som jeg tidligere nævnte, så skal der også være nogle alternativer til festerne, og så synes jeg især, at det er vigtigt allerede i folkeskolen at sætte ind mod den voldsomme alkoholkultur.
Til slut vil jeg dog sige, at jeg synes sgu det er okay, vi unge fester engang imellem og jeg kan ikke helt slippe tanken med, at det kan godt være vi drikker mest, men er vi ikke også det lykkeligste land i verden?
Så skål 1.e!
_______________
Hvad synes du???

LML
Johane Skærbæk